Značenje i porijeklo prezimena STOJANAC

Značenje prezimena STOJANAC: Odakle potječe?

Prezime Stojanac je jedno od čestih prezimena u Hrvatskoj, a njegovo značenje potječe od imena koje je korišteno u srednjem vijeku. Prezime Stojanac pripada skupini osobnih imena koja se koriste već više od tisuću godina. Ime Stojanac nastalo je od imena Stojan, koje je bilo vrlo popularno u srednjem vijeku.Prezime Stojanac je nastalo od osobnog imena Stojan, koje potječe od staroslavenskog izraza "stojati", što znači "stajati".

Ime Stojan se sastoji od dvije riječi: "sto" što znači "sto puta", i "jan" što znači "godina". Stoga, ime Stojan u prijevodu znači "onaj koji stoji sto godina".Prezime Stojanac se prvi put pojavljuje u zapisima iz 15. stoljeća, u vrijeme kada se počelo razvijati prezimena.

U srednjem vijeku, prezimena su se koristila samo u višim slojevima društva, a njihovo korištenje se proširilo tek u 16. stoljeću. Prezime Stojanac se prvo pojavilo u Dalmaciji, a potom se proširilo u ostale dijelove Hrvatske.Prezime Stojanac je danas vrlo često prezime u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj je bilo 3.557 osoba s prezimenom Stojanac, dok je u Bosni i Hercegovini bilo 459 osoba s tim prezimenom.Ukratko, prezime Stojanac potječe od osobnog imena Stojan, koje se sastoji od riječi "sto" i "jan", što znači "onaj koji stoji sto godina". Prezime se prvi put pojavljuje u zapisima iz 15. stoljeća, a danas je vrlo često prezime u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.