Značenje i porijeklo prezimena CERIN

Značenje prezimena CERIN: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena CERIN: Odakle potječe?Prezime Cerin spada u kategoriju prezimena koja se vrlo rijetko susreću u Hrvatskoj. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi manje od 200 osoba s ovim prezimenom.

Porijeklom je iz sjeverozapadne Hrvatske, točnije iz međimurskog kraja, iako se danas osobe s prezimenom Cerin mogu pronaći diljem Hrvatske te u susjednoj Sloveniji.Prezime Cerin potječe od imena Cer, što je kratica od latinskog imena Caesar. Ovo ime je bilo često u Rimskom carstvu te se smatra da je od tamo došlo u ovaj dio Europe. Prezime Cerin se prvi put spominje krajem 16.

stoljeća u Međimurju, što upućuje na to da se prenijelo s jedne osobe na drugu.Prezime Cerin može se naći u obliku Cerine, Cerinić i Cerinski. Svi ovi oblici imaju isto porijeklo i značenje.

U sjeverozapadnoj Hrvatskoj, osobito u Međimurju, prezime Cerin još uvijek ima određeni značaj, iako je danas vrlo rijetko. Međutim, osobe s ovim prezimenom mogu se pronaći diljem svijeta, od SAD-a preko Kanade i Australije do Južne Amerike.Ukratko, Cerin je prezime koje je nastalo od latinskog imena Caesar i koje potječe iz sjeverozapadne Hrvatske. Iako je danas vrlo rijetko, Cerin se može pronaći diljem svijeta.