Značenje i porijeklo prezimena HEGEDUŠ

Značenje i porijeklo prezimena HEGEDUŠ:

Prezime Hegeduš potječe iz mađarske riječi "hegy" što znači "brdo" te "dûs" što znači "bogat". Stoga se može zaključiti kako prezime HEGEDUŠ potječe od osobe koja je bila bogata i živjela na brdu. Ovo prezime je tipično za područje Mađarske i Hrvatske, posebice za sjevernu Hrvatsku.

Prema nekim izvorima, prezime Hegeduš prvi put se spominje u dokumentima iz 16. stoljeća u sjevernoj Hrvatskoj, a pojavljuje se i u drugim dijelovima Hrvatske kao što su Međimurje, Podravina, Slavonija te u državama u okruženju kao što su Mađarska, Slovenija i Srbija.U Hrvatskoj je najviše Hegeduša u Međimurskoj, Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, dok u Mađarskoj je najviše Hegeduša u županijama Zala i Veszprem.

Prezime Hegeduš se može različito pisati u različitim jezicima. U Hrvatskoj se pisalo i piše kao Hegeduš, Hedegeduš, Hegedušić, Higeduš, dok se u Mađarskoj piše kao Hegedűs.Uglavnom su Hegeduši bili seljaci i obrtnici, a danas se bave različitim zanimanjima.

Među poznatim osobama s ovim prezimenom su glazbenik Emil Hegeduš, slikar Josip Hegedušić te rukometaš Goran Hegedušić.S obzirom na česte promjene pisanih oblika prezimena tijekom povijesti te migraciju stanovništva, prezime Hegeduš ima različita značenja i podrijetla u raznim dijelovima Europe. No unatoč tome, Hegeduši diljem svijeta ponosni su na svoje prezime i njegovu povijest.