Značenje i porijeklo prezimena PERAIĆ

Značenje prezimena PERAIĆ: Odakle potječe?

Prezime PERAIĆ potječe iz Hrvatske, a vjerojatno je nastalo od nadimka "Pera", koji u starohrvatskom jeziku znači "grivu". Prema nekim teorijama, prezime PERAIĆ može biti izvedeno i od imena Petra ili Pere, koje je u Hrvatskoj vrlo često.Prezime PERAIĆ prvi se put spominje krajem 18.

stoljeća u Popisu stanovništva Karlovca iz 1790. godine. Tada su u Karlovcu živjela samo tri PERAIĆA obitelji, što govori o relativnoj rijetkosti prezimena u to vrijeme. Međutim, tijekom 19.

i 20. stoljeća, broj PERAIĆA u Hrvatskoj se značajno povećao, osobito u Dalmaciji i Hercegovini.Prezime PERAIĆ danas se često susreće u Hrvatskoj, ali i u Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori. U Hrvatskoj se najviše PERAIĆA nalazi u Dalmaciji, a posebno u Šibeniku, gdje je prezime vrlo često.

Također, postoji i velik broj PERAIĆA u Hercegovini, a posebno u općinama Ljubuški, Grude i Čitluk.Uz prezime PERAIĆ, u Hrvatskoj postoji i varijanta prezimena PERICA, koja je nastala od istog nadimka "Pera". Iako su ova dva prezimena slična, ona su ipak različita te se ne smiju miješati.Ukratko, prezime PERAIĆ potječe iz Hrvatske i najvjerojatnije je nastalo od nadimka "Pera". Danas je ovo prezime vrlo često u Dalmaciji i Hercegovini, a susreće se i u drugim dijelovima Hrvatske te u susjednim zemljama.