Značenje i porijeklo prezimena DRUŽIJANIĆ

Poreklo prezimena Družijanić: odakle potiče?

Prezime Družijanić potiče iz Hrvatske i spada u red rijetkih prezimena. Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj živi manje od 50 osoba sa prezimenom Družijanić. Iako se danas prezime pojavljuje samo u Hrvatskoj, njegovo poreklo nije sasvim jasno.Neki genealozi smatraju da prezime Družijanić potiče od imena koje je bilo u upotrebi u 17.

i 18. veku u Dalmaciji - Družak. Prezime Družijanić bi, prema ovom mišljenju, moglo biti nastalo od imena Družak iz kojeg je izveden naziv Družijanić.Drugi genealozi, pak, smatraju da je riječ o prezimenu koje je nastalo od imena Družijan.

Ovo ime je izvedeno od latinskog imena Julianus, što znači "između dva roka". Julianus je bio često korišteno ime u rimsko doba, a kasnije se koristilo u izmijenjenom obliku - Družijan. Prezime Družijanić bi, prema ovom mišljenju, moglo biti nastalo od ovog imena.Bez obzira na to koji je od ova dva razloga utemeljio prezime Družijanić, činjenica je da je to prezime rijetko i da ga ima malo u Hrvatskoj.

Prezimena su uvijek bila važna u ljudskoj povijesti, a njihova porijekla i značenja su predmet interesa i proučavanja genealoga. Prezimena su obično nastajala od imena, zanimanja, mjesta ili osobina, a njihovo značenje je često bilo povezano s okolnostima u kojima su nastala. To je razlog zbog kojeg su prezimena često zanimljiva tema za istraživanje.