Značenje i porijeklo prezimena BARŠIĆ

Značenje prezimena BARŠIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena BARŠIĆ: Odakle potječe?Prezime BARŠIĆ vrlo je često u Hrvatskoj, a prema statističkim podacima, najviše ga ima na području Dalmacije. Upravo ova regija smatra se podrijetlom prezimena BARŠIĆ, a to se može vidjeti i po činjenici da se najčešće pojavljuje u imenima mjesta i ulica u Dalmaciji.

Međutim, samo prezime BARŠIĆ nije dovoljno da bi se utvrdilo iz kojeg područja ili naroda potječe. Prezimena su nastajala na razne načine, bilo da se radilo o nazivima mjesta, nadimcima, zanimanjima ili osobinama koje su se pripisivale ljudima.U slučaju prezimena BARŠIĆ, pretpostavlja se da je nastalo od imena Bartol, koje je bilo rašireno u Dalmaciji i drugim dijelovima Hrvatske.

Ime Bartol potječe iz grčkog jezika i znači "sin zemljoposjednika". Tijekom vremena, Bartol se počeo skraćivati na Bartoš, a zatim na Baršić.

Još jedna mogućnost za podrijetlo prezimena BARŠIĆ je da je nastalo od riječi barja, koja označava močvarno područje. U tom slučaju, prezime bi se odnosilo na osobu koja je živjela u blizini močvara ili u njima.Ipak, bez obzira na točan izvor i značenje, prezime BARŠIĆ svakako je duboko ukorijenjeno u hrvatsku kulturu i povijest. Vrijedno je spomenuti da su među poznatim Baršićima, koji su ostavili trag u povijesti Hrvatske, Josip Barač, hrvatski povjesničar i književnik, te Antun Barac, hrvatski književnik i prevoditelj.