Značenje i porijeklo prezimena MEŠIN

Značenje prezimena MEŠIN: Odakle potječe?

Prezime Mešin predstavlja relativno rijetko prezime u Hrvatskoj, s oko 200 nositelja diljem zemlje. Međutim, unatoč tome, nosi u sebi zanimljivu priču o porijeklu i značenju koje se krije iza ovog prezimena.Prema dostupnim podacima, prezime Mešin potječe iz sela Mešinovac u Bosni i Hercegovini, gdje se i danas nalazi većina nositelja ovog prezimena.

Ovo područje povijesno je bilo dio Osmanlijskog Carstva, a nakon austro-turskih ratova u 19. stoljeću, postalo je dio Austro-Ugarske monarhije. Ovo je područje bilo pogođeno sukobima tijekom Drugog svjetskog rata, što je dovelo do iseljavanja stanovnika u različite dijelove Hrvatske, Srbije i Crne Gore.Značenje prezimena Mešin povezano je s turskim jezikom, iz kojeg je izvedena riječ 'meşin', što znači 'sitnoća', 'sitni predmeti' ili 'slaganje sitnih predmeta jedan na drugi'.

Prema nekim izvorima, Mešin može imati i druga značenja, kao što su 'umotvorina' ili 'zavoj', međutim ova su tumačenja manje raširena.Prezime Mešin nije bilo zabilježeno u Hrvatskoj do kraja 19. stoljeća, kada se pojavljuje u popisu stanovništva iz 1890.

godine. Tijekom 20. stoljeća, prezime se pojavljuje u različitim dijelovima Hrvatske, posebno u Slavoniji i Srijemu, gdje su se doselili potomci iz Bosne i Hercegovine.Iako je prezime Mešin relativno rijetko, nositelji ovog prezimena zadržali su svoj identitet i svoju kulturu, čime su obogatili kulturnu raznolikost Hrvatske. Danas se mnogi od njih ponose svojim podrijetlom i nastoje očuvati tradiciju koju su donijeli sa sobom iz rodnog kraja.