Značenje i porijeklo prezimena BLAŽINOVIĆ

Povijest prezimena BLAŽINOVIĆ: Značenje i porijeklo

Prezime Blažinović, kao i svako prezime, ima svoju povijest, značenje i porijeklo. Ovo prezime je veoma često u Hrvatskoj i u drugim zemljama koje su nastale nakon raspada Jugoslavije. Prema podacima iz 2011.

godine, u Hrvatskoj živi oko 2,300 osoba s ovim prezimenom.Prezime Blažinović potiče od muškog imena Blaž, koje je izvedeno od latinskog imena Blasius. Blasius je bio rimska imena koja je imao svoje značenje u katoličkoj tradiciji kroz lik svetog Blaža.Prema jednoj verziji, prezime Blažinović potječe od prezimena Blažinovićević, koje je nastalo od prezimena Blažić.

Prezime Blažić je također vrlo često u Hrvatskoj, a prema etimološkom rječniku, ovaj nadimak je nastao od imena Blaž. Tako se može pretpostaviti da su Blažinovići, kao i Blažići, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, i da su se naselili u Hrvatskoj tijekom povijesti.Prema drugoj verziji, prezime Blažinović potječe od morfološke varijante prezimena Blaženović, što bi značilo da su Blažinovići potomci Blaženovića. Prezime Blaženović je vrlo rijetko u Hrvatskoj, a prema nekim izvorima, potječe iz Banja Luke u Bosni i Hercegovini.Uglavnom, prezime Blažinović ima svoje korijene u Bosni i Hercegovini, a tijekom povijesti su se naselili u različite dijelove Hrvatske.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, najviše osoba s ovim prezimenom živi u Karlovačkoj županiji, te potom u gradovima Zagrebu, Splitu i Osijeku.Značenje ovog prezimena je povezano s imenom Blaž, koje znači "ljubazan" ili "milostiv". Prema tome, može se zaključiti da su Blažinovići ljubazni i milostivi ljudi, što je svakako vrijednost koju treba cijeniti u današnjem svijetu.