Značenje i porijeklo prezimena ŠIMATOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena ŠIMATOVIĆ

Prezime Šimatović je jedno od uobičajenih prezimena u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji. Ime Šimatović izvedeno je od imena muške osobe, Šimata, a dodavanjem sufiksa -ović, dobiveno je prezime Šimatović.Prezime Šimatović, kao i mnoga druga prezimena, ima više teorija o svom porijeklu.

Jedna teorija kaže da prezime Šimatović potječe od imena Šimun, koje se često skraćivalo u Šima ili Šime, a dodavanjem sufiksa -ović stvoreno je prezime Šimatović. Druga teorija kaže da je prezime Šimatović izvedeno od imena Šimunica, što znači potomak Šimuna.Prezime Šimatović često se veže uz područje Dalmacije, posebno uz gradove Split i Šibenik. Prema statistikama, najviše osoba s prezimenom Šimatović živi u Šibeniku, Splitu i Zagrebu.

Prezime Šimatović prisutno je i u drugim dijelovima Hrvatske, poput Dubrovnika, Zadra, Varaždina i Osijeka.Uz Hrvatsku, prezime Šimatović prisutno je i u drugim zemljama, kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina. Prema nekim izvorima, prezime Šimatović može se pronaći i u drugim zemljama poput Slovenije, Italije, Češke i Slovačke.

Kao i mnoga druga prezimena, prezime Šimatović ima više varijacija, kao što su Šimat, Šimatić i Šimunović. Ovi varijacije prezimena mogu se pronaći u različitim dijelovima Hrvatske i drugim zemljama.Ukratko, prezime Šimatović izvedeno je od imena Šimata, a veže se uz područje Dalmacije u Hrvatskoj. Prezime Šimatović ima nekoliko varijacija i može se pronaći u drugim zemljama, kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.