Značenje i porijeklo prezimena ŠEBEK

Značenje prezimena ŠEBEK: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena ŠEBEK: Odakle potječe?Prezime Šebek je relativno rijetko i specifično prezime koje se može pronaći u Hrvatskoj, Srbiji, Češkoj i Slovačkoj. Ovo prezime potječe od imena Šebek, koje je bilo uobičajeno ime u Češkoj i Slovačkoj tijekom 19.

stoljeća. Ime Šebek dolazi od češke riječi "šebej", što znači "zastrašujući" ili "strašan". Prema nekim izvorima, prezime Šebek potječe od nadimka koji je neka osoba dobila zbog svoje hrabrosti ili strašnog izgleda.U Hrvatskoj se prezime Šebek može pronaći u Slavoniji, a najviše u Osječko-baranjskoj županiji.

Prema podatcima iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 90 osoba s prezimenom Šebek.

U Sloveniji i Srbiji također žive osobe s ovim prezimenom, ali u manjem broju.Jedna od najpoznatijih osoba s prezimenom Šebek u Hrvatskoj bila je Ivana Šebek, hrvatska povjesničarka umjetnosti i kustosica u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Preminula je 2013. godine.U Češkoj i Slovačkoj prezime Šebek se također može pronaći, a najviše u regiji Moravske. Prema nekim izvorima, Šebek je bio uobičajeno prezime među rudarima koji su radili u tom području.U današnje vrijeme, prezime Šebek nije toliko uobičajeno kao nekad, ali zadržalo je svoju specifičnost i rijetkost te je zanimljivo za istraživanje porijekla prezimena i povijesti obitelji koje ga nose.