Značenje i porijeklo prezimena NEJAŠMIĆ

Značenje i porijeklo prezimena NEJAŠMIĆ

Prezime Nejašmić spada u jedno od manje zastupljenih prezimena u Hrvatskoj. Prema podacima iz 2019.

godine, u Hrvatskoj živi manje od 50 osoba s ovim prezimenom.Porijeklo prezimena Nejašmić nije jednoznačno utvrđeno, no postoje neke teorije koje se temelje na sličnostima s drugim prezimenima i povijesnim okolnostima. Prezime Nejašmić sastoji se od dva dijela - 'ne-jašmić'.

Jedna od teorija govori da prvi dio prezimena 'ne' označava negaciju, dok bi drugi dio 'jašmić' mogao biti izvedenica od imena Jaša ili Jaško. Ime Jaša se u Hrvatskoj pojavljivalo u ranom srednjem vijeku, a bilo je zastupljeno u više krajeva, od kojih su neki bili i u blizini mjesta gdje se danas susreće prezime Nejašmić.

Druga teorija govori da prezime Nejašmić potječe od prezimena Jašmić koje se javljalo u Bosni i Hercegovini, a koje označava 'sin Jaše'. S obzirom na to da je na području BiH bilo puno migracija i promjena društvenih uvjeta, moguće je da su neki članovi obitelji Jašmić prilikom nekog od tih procesa promijenili prezime u Nejašmić.Prezime Nejašmić nije prisutno samo u Hrvatskoj, već se pojavljuje i u drugim zemljama poput Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore.U svakom slučaju, porijeklo i značenje prezimena Nejašmić ostaju otvorena pitanja koja bi mogla biti riješena daljnjim istraživanjem povijesnih izvora i dokumentacije.