Značenje i porijeklo prezimena KEFELJA

Značenje prezimena KEFELJA: Odakle potječe?

Prezime Kefelja ima specifičnu etimologiju koja seže u prošlost. Kefelja potječe od riječi "kef" koja na turskom jeziku znači "ljepota" ili "ugodnost". Prezime Kefelja, stoga, može se interpretirati kao "onaj koji ima ljepotu u sebi".

Prezime Kefelja ima korijene u Turskoj i točno se ne zna kako se proširilo na područje današnje Hrvatske. Pretpostavlja se da su se prvi članovi obitelji Kefelja doselili u Hrvatsku u vrijeme osmanskih osvajanja na ovim prostorima.Prezime Kefelja je rijetko u Hrvatskoj i svijetu, pa čak i u Turskoj.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2011. godini u Hrvatskoj je bilo 16 osoba s prezimenom Kefelja. Prezime se također nalazi u Sloveniji, a prema podacima slovenske statistike, u 2020.

godini bilo je 8 osoba s ovim prezimenom.Unatoč rijetkosti prezimena Kefelja, ono je sačuvalo svoju jedinstvenu etimologiju i podrijetlo. Svakako je zanimljivo znati da je ovaj naziv povezan s turskom riječju za ljepotu i da je vjerojatno doneseno u Hrvatsku tijekom osmanskih osvajanja.