Značenje i porijeklo prezimena HAVIDIĆ

Značenje prezimena HAVIDIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena HAVIDIĆ: Odakle potječe?Prezime Havidić vrlo je rijetko u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Uglavnom se pojavljuje u Bosni i Hercegovini, te u manjoj mjeri u Srbiji i Hrvatskoj.Vjeruje se da prezime Havidić potječe iz Turske, odnosno da je nastalo od turske riječi "havuz" što znači "bazen" ili "jezero".

Također, pojavljuje se mišljenje da je prezime Havidić nastalo od imena "Havidi" koje se u arapskom jeziku koristi kao muško ime.Prema nekim izvorima, prezime Havidić se počelo koristiti nakon dolaska Osmanlija na Balkan u 15. stoljeću.

Tada su ljudi koji su živjeli u područjima koja su bila pod njihovom vlašću, počeli uzimati turska imena i prezimena.U Bosni i Hercegovini, prezime Havidić se najviše pojavljuje u područjima s većinskim bošnjačkim stanovništvom, poput Zenice, Sarajeva, Tuzle i Kalesije. Također, pojavljuje se i u manjim mjestima u Hercegovini i sjevernoj Srbiji.

Iako je prezime Havidić rijetko, postoje mnogi poznati nositelji ovog prezimena. Jedan od njih je Fikret Havidić, poznati bosanskohercegovački novinar i publicist. Također, u Hrvatskoj postoji i Igor Havidić, nogometaš koji je igrao za NK Osijek.Ukratko, prezime Havidić potječe iz Turske, a najviše se pojavljuje u Bosni i Hercegovini te se koristi u manjoj mjeri u Srbiji i Hrvatskoj.