Značenje i porijeklo prezimena IVANEK

Značenje prezimena IVANEK: Odakle potječe?

Prezime Ivanković može se pronaći u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i drugim zemljama koje su nekada bile dio bivše Jugoslavije. Prezime Ivanković nastalo je od imena Ivan, što je jedno od najčešćih imena u Hrvatskoj. Prezime Ivanković je nastalo dodavanjem sufiksa -ić, što znači "sin od Ivana".

Međutim, postoji i varijanta prezimena Ivanković - Ivankovac, koja se najčešće može pronaći u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, posebno u Međimurju. Prema nekim izvorima, prezime Ivankovac potječe od riječi "ivanjek", što označava malog Ivana.Prezime Ivanković, kao i varijanta Ivankovac, prilično su česta u Hrvatskoj.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi preko 9.000 osoba s prezimenom Ivanković, dok ih s prezimenom Ivankovac živi oko 1.500.Prezime Ivanković, kao i varijanta Ivankovac, može se pronaći u mnogim zemljama diljem svijeta.

Mnogi Hrvati koji su iselili u Sjevernu Ameriku, Australiju i Europu ponijeli su sa sobom ovo prezime.Ukratko, prezime Ivanković i njegova varijanta Ivankovac potječu od imena Ivan i znači "sin od Ivana" ili "mali Ivan". Ovo prezime je prilično često u Hrvatskoj i može se pronaći u mnogim zemljama diljem svijeta.