Značenje i porijeklo prezimena VUKOTIĆ

Značenje prezimena VUKOTIĆ: Odakle potječe ime Vukotić i što ono znači?

Značenje prezimena Vukotić: Odakle potječe ime Vukotić i što ono znači?Prezime Vukotić je jedno od češćih prezimena u Crnoj Gori, ali se može pronaći i u drugim zemljama Balkana. Ime Vukotić ima svoje korijene u starom srpskom jeziku i ima nekoliko mogućih značenja. Jedna od mogućnosti je da ime Vukotić dolazi od imena Vuk, što znači vuk, a dodatak -otić označava "sin od".

Dakle, Vukotić bi značilo "sin od Vuka".Druga mogućnost je da ime Vukotić dolazi od riječi "vukovit", što znači sličan vuku. Ime bi se moglo odnositi na nekoga tko je bio hrabar i jak poput vuka ili možda na nekoga tko je bio lovac, pa je stoga bio sličan vuku.Postoji i treća mogućnost koja se odnosi na prezime Vukotić i to je da dolazi od imena Vukota, što je staro srpsko ime.

Kao i u prvom slučaju, dodatak -otić označava "sin od", pa bi Vukotić značilo "sin od Vukote".Prezime Vukotić se prvi put pojavilo u crnogorskim i bosanskim dokumentima u 16. stoljeću.

Prema nekim izvorima, Vukotići su bili plemićka porodica koja je vladala Cetinjem u 15. i 16. stoljeću. Međutim, drugi izvori tvrde da su Vukotići bili obična seljačka porodica koja se bavila poljoprivredom i stočarstvom.U svakom slučaju, prezime Vukotić je vrlo rašireno u Crnoj Gori i ima mnogo poznatih nositelja ovog prezimena, poput pjesnika i književnika Rista Vukotića, generala Petra Vukotića i glumice Jelene Vukotić.