Značenje i porijeklo prezimena POLANEC

Polanec - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Polanec ima slovensko podrijetlo, a nastalo je od imena naselja Polana. Polana je selo u Sloveniji, smješteno u blizini granice s Hrvatskom, u regiji Podravje.

Prezime Polanec može se pronaći u različitim dijelovima Slovenije, ali najčešće se javlja u regiji Koroška.Značenje prezimena Polanec povezano je s imenom mjesta Polana. Prema nekim izvorima, ime Polana potječe od riječi "polje" ili "poljana", što bi značilo da se selo nalazi na otvorenom polju. Drugi izvori navode da je ime Polana nastalo od riječi "polan", što se odnosi na neobrađeno zemljište ili šumu.Prezime Polanec pojavljuje se u pisanim dokumentima već u 18.

stoljeću, a najčešće se javlja u obliku Polanec, Polančec ili Polančič. U Sloveniji danas živi oko 1.500 osoba s prezimenom Polanec, što ga čini relativno rijetkim prezimenom u toj zemlji.U Hrvatskoj se prezime Polanec također može pronaći, ali u manjem broju.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 200 osoba s prezimenom Polanec. Najviše ih živi u Zagrebu, Osijeku i okolici Koprivnice.Ukratko, prezime Polanec ima slovensko podrijetlo i povezano je s imenom mjesta Polana. Prezime se javlja u različitim dijelovima Slovenije i u manjem broju u Hrvatskoj.