Značenje i porijeklo prezimena RAKOVIĆ

Značenje prezimena RAKOVIĆ: Odakle potječe?

Prezime Raković je jedno od najčešćih prezimena u Srbiji, a također se može naći i u drugim zemljama Balkana. Prezime Raković potječe od imena Rak, što je stari naziv za rakove. Raković znači "sin od Raka" ili "potomak Raka".Prema nekim izvorima, prezime Raković potječe iz Hercegovine, a prema drugima iz Crne Gore.

Postoji i teorija da je prezime Raković nastalo od prezimena Rakić, koje se pojavilo u Srbiji u 13. stoljeću. Prema ovoj teoriji, prezime Rakić se kasnije promijenilo u Raković zbog promjene naglaska u izgovoru.Prezime Raković ima značajnu povijesnu važnost u Srbiji.

U vrijeme turske okupacije, Rakovići su bili poznati kao hrabri borci protiv turskih osvajača. Mnogi članovi obitelji Raković su sudjelovali u srpskim ratovima za neovisnost u 19. i 20. stoljeću.

Danas, prezime Raković se može naći diljem svijeta, posebno među srpskom dijasporom. Mnogi poznati ljudi nose prezime Raković, uključujući srpskog košarkaša Dejana Radonjića i srpskog glumca Miodraga Radonjića.Ukratko, prezime Raković potječe od imena Rak, što znači rakove. Prezime je nastalo u Hercegovini ili Crnoj Gori, a ima značajnu povijesnu važnost u Srbiji. Danas se prezime Raković može naći diljem svijeta, posebno među srpskom dijasporom.