Značenje i porijeklo prezimena SKENDROVIĆ

Skendrović - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Skendrović pripada skupini prezimena koja su nastala od imena. Ovo prezime je nastalo od imena Skender, koje je bilo uobičajeno u Turskoj i u dijelovima Balkana koji su bili pod turskom vlašću. Ime Skender potječe od perzijske riječi "iskandar", što znači Aleksandar.

Ime Aleksandar je bilo vrlo popularno u antičko doba, a proširilo se i na područje Perzije. Preko perzijskog jezika ime se proširilo i na područja koja su bila pod turskom vlašću.Prezime Skendrović se prvi put spominje u dokumentima iz 18. stoljeća u Bosni i Hercegovini. Prezime se najviše pojavljivalo u Hercegovini, ali se kasnije proširilo i na druge dijelove Bosne i Hercegovine.

Danas se prezime Skendrović može pronaći i u drugim dijelovima Balkana, kao što su Srbija i Crna Gora.Prezime Skendrović se sastoji od dva dijela: Skender i -ović. Sufiks -ović se često pojavljuje u prezimenima na području Balkana i označava pripadnost nekom rodu ili obitelji. Prezime Skendrović se može prevesti kao "pripadnik obitelji Skender".U Hercegovini su Skendrovići bili poznata obitelj koja je imala veliki ugled u društvu.

Mnogi članovi obitelji bavili su se trgovinom, a neki su bili i ugledni političari. Danas se prezime Skendrović može pronaći u različitim zanimanjima i djelatnostima.Ukratko, prezime Skendrović potječe od imena Skender, koje je nastalo od perzijske riječi "iskandar". Prezime se sastoji od imena i sufiksa -ović, koji označava pripadnost obitelji. Skendrovići su bili poznata obitelj u Hercegovini s velikim ugledom u društvu. Danas se prezime može pronaći u različitim zanimanjima i djelatnostima diljem Balkana.