Značenje i porijeklo prezimena ŽVORC

Značenje prezimena Žvorc: Odakle potječe?

Prezime Žvorc je jedno od onih prezimena koja se rijetko susreću u Hrvatskoj. Međutim, iako je relativno rijetko, ono ima zanimljivo porijeklo i značenje.Prema dostupnim podacima, prezime Žvorc potječe iz sjeverne Hrvatske, točnije iz Međimurja.

Prezime se prvi put spominje u 17. stoljeću u zapisima iz župe Čakovec. Prema nekim teorijama, prezime Žvorc potječe od imena Živko, dok su drugi mišljenja da je riječ o nadimku koji se koristio u Međimurju.

Značenje prezimena Žvorc je također zanimljivo. Prema nekim izvorima, riječ Žvorc potječe od njemačke riječi "Schwartz", što znači "crni". Drugi izvori tvrde da riječ Žvorc potječe od mađarske riječi "sô", što znači "sol".

Prezime Žvorc danas se najčešće može naći u Međimurju, ali i u drugim dijelovima Hrvatske. Interesantno je da se prezime Žvorc pojavljuje i u drugim zemljama, poput Slovenije, Austrije i Njemačke.U svakom slučaju, prezime Žvorc ima zanimljivo porijeklo i značenje. Iako se radi o relativno rijetkom prezimenu, ono je dio bogate hrvatske povijesti i kulturne baštine.