Značenje i porijeklo prezimena VIDEK

Značenje prezimena VIDEK: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena VIDEK: Odakle potječe?Prezime Videk je jedno od češćih prezimena u Hrvatskoj te se nalazi na 72. mjestu ljestvice najčešćih prezimena u Hrvatskoj, prema podacima iz 2011. godine.

Prezime Videk potječe od muškog imena Vid, a značenje imena Vid je "onaj koji vidi" ili "vidljiv".Prezime Videk se najčešće pojavljuje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, točnije u Međimurju, ali se može pronaći i u drugim dijelovima Hrvatske, kao i u Sloveniji i Austriji. Prema nekim izvorima, prezime Videk se pojavljuje u Hrvatskoj još od srednjeg vijeka.Pojavljivanje prezimena Videk u Međimurju datira još od 16.

stoljeća. Prema nekim izvorima, prezime Videk se pojavilo u Međimurju nakon što je jedan od članova obitelji Vidović promijenio prezime u Videk. Obitelj Vidović je bila jedna od najuglednijih obitelji u Međimurju u 16.

stoljeću te su se bavili trgovinom i proizvodnjom vina.Postoji i teorija da prezime Videk potječe od prezimena Vidaković, koje se pojavljuje u Dalmaciji i Hercegovini. Prema ovoj teoriji, prezime Vidaković se u nekim dijelovima Hrvatske promijenilo u Videk, dok se u drugim dijelovima zadržalo originalno prezime.U svakom slučaju, prezime Videk je danas vrlo često prezime u Hrvatskoj te se nalazi među prvih 100 najčešćih prezimena.