Značenje i porijeklo prezimena PODGORSKI

Značenje prezimena PODGORSKI: Odakle potječe?

Prezime PODGORSKI jedno je od brojnih hrvatskih prezimena koje se sastoje od dvije riječi. Prva riječ "pod" označava nešto što se nalazi ispod, a druga riječ "gorski" odnosi se na planine ili brda. Stoga bi se prezime PODGORSKI moglo prevesti kao "onaj koji živi ispod planina" ili "onaj koji dolazi iz područja ispod planina".

Prezime PODGORSKI vrlo je često u Hrvatskoj te se može pronaći u različitim dijelovima zemlje. Prema podacima iz 2011. godine, najviše osoba s ovim prezimenom živi u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Varaždinu.

Prema nekim izvorima, prezime PODGORSKI potječe iz Podravine, odnosno s područja koje se nalazi na sjeveru Hrvatske. Prema drugima, prezime potječe iz Gorske Hrvatske, odnosno s područja koje se nalazi između Karlovca i Rijeke.Jedna od zanimljivosti vezanih uz prezime PODGORSKI jest činjenica da se u nekim dijelovima Hrvatske koristi i varijanta prezimena PODGORŠĆAK.

Ova varijanta prezimena potječe iz Dalmacije, a koristi se uglavnom u Splitu i okolici.U svakom slučaju, prezime PODGORSKI ima dugu povijest te se može pratiti kroz različite dijelove Hrvatske. Iako se ne zna točno odakle prezime potječe, jasno je da je ono vrlo često te da se može pronaći diljem zemlje.