Značenje i porijeklo prezimena PUĐA

Značenje prezimena PUĐA: Odakle potječe?

Prezime PUĐA je jedno od manje poznatih prezimena u Hrvatskoj, ali ipak ima svoju povijest i značenje. Prezime PUĐA je karakteristično za područje Dalmacije, a najviše se javlja u Šibeniku i okolici.

Prema nekim izvorima, prezime PUĐA potječe od grčke riječi "pudaros", što znači "čuvar".Postoje i druga tumačenja značenja prezimena PUĐA. Prema jednoj teoriji, PUĐA je skraćenica od imena Pudenzijus, koje je bilo popularno u rimsko doba.

Druga teorija kaže da prezime PUĐA potječe od riječi "puđ", što je dalmatinski izraz za "ribarsku mrežu".Kao što je već spomenuto, prezime PUĐA se najčešće javlja u Dalmaciji, ali postoje i obitelji s tim prezimenom u drugim dijelovima Hrvatske, kao i u susjednoj Bosni i Hercegovini.

U Hrvatskoj, PUĐA je jedno od rjeđih prezimena, a prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi svega 56 osoba s tim prezimenom.Prezime PUĐA ima svoju povijest koja seže daleko u prošlost, ali detaljnije informacije o porijeklu ovog prezimena nisu dostupne. Ipak, PUĐA je jedno od prezimena koja su dio bogate hrvatske kulturne baštine, i kao takvo zaslužuje pažnju i poštovanje.