Značenje i porijeklo prezimena NJIRIĆ

Značenje i porijeklo prezimena NJIRIĆ

Prezime Njirić je vrlo rijetko prezime u Hrvatskoj, a u svijetu ga ima još manje. Prema službenim podacima, u Hrvatskoj živi svega 80-ak osoba s ovim prezimenom.Prezime Njirić vjerojatno potječe od riječi "njir", koja se u dalmatinskom dijalektu koristi za naziv biljke smilja.

Njir se u Dalmaciji često koristi i za naziv mjesta gdje raste smilje, pa se može pretpostaviti da su neki od predaka nositelja prezimena Njirić bili vezani uz uzgoj ove biljke.Prezime Njirić se prvi put spominje u zapisima iz 18. stoljeća u mjestu Podbablje u Dalmaciji. Tada su se Njirići uglavnom bavili poljoprivredom, stočarstvom i ribolovom.U 19.

stoljeću, neki od Njirića su se preselili u Split i okolna mjesta, gdje su se bavili različitim zanimanjima, poput trgovine i obrtništva.Tijekom 20. stoljeća, Njirići su se širili po cijeloj Dalmaciji, ali i izvan nje.

Danas se Njirići mogu pronaći u različitim dijelovima Hrvatske, ali i u drugim zemljama, poput SAD-a i Australije.Iako nije jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj, Njirići su poznati po svojoj vrijednosti, upornosti i marljivosti. Mnogi od njih su ostavili traga u svojim zajednicama, bilo kroz svoj rad ili druge aktivnosti.Ukratko, prezime Njirić potječe iz Dalmacije, a vjerojatno je povezano s uzgojem smilja. Njirići su se bavili različitim zanimanjima, a danas se mogu pronaći u različitim dijelovima Hrvatske i svijeta.