Značenje i porijeklo prezimena RUČEVIĆ

Značenje prezimena RUČEVIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena RUČEVIĆ: Odakle potječe?Prezime Ručević je jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj, naročito u Dalmaciji. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi 4,418 osoba s prezimenom Ručević.Prezime Ručević potječe od muškog imena Ručo, koje je nastalo od riječi "ruč", što na starohrvatskom znači "ruka".

Ime Ručo je bilo vrlo popularno u srednjem vijeku u Dalmaciji, a korišteno je i u drugim dijelovima Hrvatske.Prezime Ručević se prvi put spominje u pisanim dokumentima u 16. stoljeću. U to vrijeme, prezimena su se počela usvajati u svakodnevnoj upotrebi, a često su nastajala od imena oca ili majke, zanimanja ili mjesta rođenja.

Ručevići su bili zastupljeni u različitim dijelovima Dalmacije, kao što su Split, Trogir, Šibenik, Zadar, Dubrovnik i okolica. Tijekom povijesti, Ručevići su bili poznati kao mornari, trgovci, poljoprivrednici i obrtnici.Danas, Ručevići su rasprostranjeni diljem svijeta, a najviše ih živi u Hrvatskoj, SAD-u, Njemačkoj i Kanadi. Prezime Ručević je postalo vrlo popularno zbog poznatih osoba koje ga nose, kao što su hrvatski glumac Goran Višnjić i hrvatska pjevačica Ivana Kindl.

Ukratko, prezime Ručević potječe od muškog imena Ručo, koje je nastalo od riječi "ruč". Prezime se prvi put spominje u pisanim dokumentima u 16. stoljeću, a Ručevići su bili poznati kao mornari, trgovci, poljoprivrednici i obrtnici. Danas, Ručevići su rasprostranjeni diljem svijeta, a najviše ih živi u Hrvatskoj, SAD-u, Njemačkoj i Kanadi.