Značenje i porijeklo prezimena BERTOŠA

Značenje i porijeklo prezimena BERTOŠA: Povijest prezimena BERTOŠA u Hrvatskoj.

Prezime BERTOŠA jedno je od češćih prezimena na području Istre i Kvarnera u Hrvatskoj. Pretpostavlja se da je prezime BERTOŠA nastalo od imena Bertold ili Bertram.U Hrvatskoj se prezime BERTOŠA pojavljuje u zapisi već u 16.

stoljeću. Na području Istre i Kvarnera ovo prezime je vrlo rašireno, posebice u gradovima poput Rijeke, Kastva i Opatije. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 700 osoba s prezimenom BERTOŠA.Prezime BERTOŠA ima talijansko podrijetlo, što je posljedica povijesnih promjena na području Istre i Kvarnera.

Naime, u razdoblju od 1918. do 1947. godine, ovo područje pripadalo je Italiji, a talijanski jezik i kultura ostavili su dubok trag u tom kraju.

Stoga nije iznenađujuće što se prezime BERTOŠA često susreće i u Italiji.Prezime BERTOŠA ima značenje "bogat vrt" ili "vrt pun voća". Ovo značenje može ukazivati na to da su se prvi nositelji prezimena bavili poljoprivredom ili da su posjedovali velike vrtove. Ipak, nije poznato kako su prvi nositelji ovog prezimena došli do takvog nadimka.U današnje vrijeme, prezime BERTOŠA se susreće u različitim sferama društva, a nositelji ovog prezimena se bave različitim zanimanjima od poljoprivrede do medicine. Ipak, jedno je sigurno - prezime BERTOŠA ima bogatu povijest i tradiciju na području Istre i Kvarnera, te predstavlja važan dio kulturnog naslijeđa ovog kraja.