Značenje i porijeklo prezimena HOST

Značenje prezimena HOST: Odakle potječe?

Prezime Host je vrlo rijetko u Hrvatskoj i u svijetu ga nosi oko 1.000 ljudi. Prezime Host potječe iz Njemačke, a najčešće se pojavljuje u južnoj pokrajini Bavarskoj. Prezime Host je nastalo od njemačke riječi "Hoscht" što u prijevodu znači "brdo".

Prezime je stoga bilo karakteristično za ljude koji su živjeli u brdskim predjelima, a s vremenom se raširilo i na druge krajeve.Prezime Host se pojavilo u Njemačkoj već u srednjem vijeku, a prvi zabilježeni nositelj prezimena Host bio je 1350. godine u gradu Regensburgu.

U 17. i 18. stoljeću prezime se širilo na druge dijelove Njemačke, a zatim i na druge zemlje u kojima su živjeli Nijemci.

Danas se prezime Host može pronaći diljem svijeta, uključujući Sjevernu Ameriku, Australiju i Novi Zeland. U Hrvatskoj se prezime Host najčešće pojavljuje u Osječko-baranjskoj županiji.Prezime Host je možda rijetko, ali svakako ima zanimljivo značenje i povijest. Njegovo porijeklo iz brdskih predjela Njemačke daje mu posebnu draž, a njegovi nositelji mogu biti ponosni na svoje naslijeđe.