Značenje i porijeklo prezimena PAULETIĆ

Značenje i porijeklo prezimena PAULETIĆ: Povijest prezimena u Hrvatskoj

Prezime Pauletić jedno je od brojnih prezimena koja se nalaze u Hrvatskoj. Kao i mnoga druga prezimena, Pauletić je nastalo na temelju osobnog imena. U ovom slučaju, korijen prezimena Pauletić je u imenu Pavle, koje dolazi od latinskog imena Paulus, što znači mali ili skroman.Prezime Pauletić se pojavljuje u različitim dijelovima Hrvatske.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, najviše osoba s ovim prezimenom živi u gradovima Zagrebu i Osijeku, ali također se nalaze i u drugim gradovima i općinama.Prezime Pauletić se spominje u povijesnim dokumentima još od 17. stoljeća. U to vrijeme, prezime se uglavnom pisalo kao Paulaticz ili Paulatz.

Kasnije, u 18. i 19. stoljeću, prezime se počelo pisati kao Pauletić.Zanimljivo je da je prezime Pauletić bilo vrlo rijetko u vrijeme kada se pojavilo.

Međutim, tijekom vremena, broj osoba s ovim prezimenom se povećao, a danas je jedno od češćih prezimena u Hrvatskoj.Uz to, postoje i mnoge poznate osobe s prezimenom Pauletić, poput pjesnika Josipa Pauletića te hrvatskog nogometaša Gorana Pauletića.Ukratko, prezime Pauletić potječe od osobnog imena Pavle, a pojavljuje se u Hrvatskoj još od 17. stoljeća. Iako je bilo rijetko u početku, danas je jedno od češćih prezimena u Hrvatskoj.