Značenje i porijeklo prezimena JAKOPČEVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena JAKOPČEVIĆ:

Prezime Jakopčević spada među češća prezimena u Hrvatskoj, pogotovo u Lici i Dalmaciji. Prema jednoj teoriji, prezime Jakopčević potječe od imena Jakov. Druga teorija govori da prezime potječe od imena Kopečev.

Ova druga teorija ima nešto više dokaza koji govore u prilog njoj.Prema istraživanjima, prezime Jakopčević prvi put se pojavilo u Gackoj dolini u 18. stoljeću. Tada je nekoliko obitelji s tim prezimenom živjelo u tom području.

Kasnije su se širili po cijeloj Hrvatskoj i danas postoje brojne obitelji s tim prezimenom.Prema etimološkoj teoriji, prezime Jakopčević je složenica koja se sastoji od imena Jakov i prezimena Kopečev. Kopečev je staro hrvatsko prezime koje se spominje još u 16. stoljeću.

Prema toj teoriji, Jakopčević bi značilo "sin Kopečevog Jakova".Prezime Jakopčević može se pisati na različite načine, ovisno o kraju iz kojeg potječe. Tako se na primjer u Dalmaciji često piše sa slovom "č", dok se u nekim dijelovima Like piše sa slovom "ć".S obzirom na čestu pojavu prezimena Jakopčević u Hrvatskoj, vrlo je vjerojatno da postoji još mnogo neistraženih činjenica o ovom prezimenu. No, bez obzira na sve, prezime Jakopčević i dalje je dio bogate hrvatske povijesti i kulture.