Značenje i porijeklo prezimena MUŠE

Značenje i porijeklo prezimena MUŠE: Povijest i geografska rasprostranjenost

Prezime Muše jedno je od čestih prezimena u Hrvatskoj i diljem svijeta. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi 2.357 Muša, a najviše ih je u Zadarskoj županiji (463), slijedi Šibensko-kninska županija (318) te Splitsko-dalmatinska županija (306). Osim u Hrvatskoj, prezime Muše zastupljeno je u Sloveniji (281), Srbiji (180) i Bosni i Hercegovini (156).

Rasprostranjenost prezimena Muše u svijetu je također visoka, posebno u Brazilu gdje živi više od 5.000 ljudi s tim prezimenom. Prezime Muše može se naći i u drugim dijelovima svijeta kao što su SAD, Kanada, Argentina, Australija i Njemačka.Porijeklo prezimena Muše nije sasvim poznato, ali pretpostavlja se da potječe od riječi "muž" ili "muškarac". Prezime Muše može biti nastalo kao naziv zanimanja te se odnosi na osobu koja se bavi muškim poslovima poput stočarstva, poljoprivrede ili ribarstva.

Također, prezime Muše može biti nastalo kao nadimak za osobu koja se ističe u muškim aktivnostima te je izrazito muževna.U Hrvatskoj se prezime Muše prvi put spominje u 15. stoljeću u Dalmaciji, a kasnije se proširilo po cijeloj Hrvatskoj. Prezime Muše zabilježeno je i u Grčkoj, a tamo se odnosi na osobe koje potječu iz mjesta Mousaki u blizini Atene.

Zanimljivo je da je prezime Muše u nekim dijelovima Hrvatske povezano s obitelji koja se bavila izradom i sviranjem tradiocionalnog instrumenta - lijerice. U tim obiteljima prezime Muše se prenosilo s koljena na koljeno.Ukratko, prezime Muše ima dugu povijest i veliku geografsku rasprostranjenost. Iako porijeklo prezimena nije u potpunosti jasno, pretpostavlja se da potječe od riječi "muž" ili "muškarac" te može biti nastalo kao naziv zanimanja ili nadimak za istaknutu muževnost.