Značenje i porijeklo prezimena DUBIĆ

Dubić - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Dubić spada u skupinu najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Ono se pojavljuje u svim dijelovima Hrvatske, no najviše je zastupljeno u Slavoniji, Dalmaciji te dijelovima Like i Korduna. Prezime Dubić vjerojatno potječe od riječi "dub" što u prijevodu znači hrast.

Stoga se može zaključiti da je prezime Dubić bilo karakteristično za osobe koje su živjele u blizini hrastovih šuma ili su čak bili vlasnici tih šuma.Prema nekim izvorima, prezime Dubić postoji u Hrvatskoj od 15. stoljeća. Prvi put se spominje u Dubrovniku, a kasnije se pojavljuje u drugim dijelovima Hrvatske. U 19.

stoljeću prezime Dubić postaje prilično često u Slavoniji, a potom i u drugim dijelovima Hrvatske.Danas postoje mnoge obitelji s prezimenom Dubić. U povijesti Hrvatske bilo je mnogo poznatih osoba s tim prezimenom. Primjerice, Ante Dubić bio je hrvatski pisac i književnik te je napisao mnoge poznate knjige.

Ivan Dubić bio je poznati hrvatski svećenik i povjesničar. Zanimljivo je da postoji i prezime Dubčić, koje je vjerojatno izvedeno iz prezimena Dubić.Prezime Dubić može se pronaći i u drugim zemljama, poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i drugih. Međutim, u tim zemljama prezime Dubić nije toliko često kao u Hrvatskoj.S obzirom na česte pojave prezimena Dubić u Hrvatskoj, može se zaključiti da je to prezime zasigurno jedno od najpoznatijih i najčešćih u Hrvatskoj. Njegovo porijeklo seže u vremena prije 15. stoljeća, a danas se može pronaći u svim dijelovima Hrvatske.