Značenje i porijeklo prezimena BERNARDIĆ

Značenje i porijeklo prezimena BERNARDIĆ: Sve što trebate znati

Prezime Bernardić je jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj, a prema popisu stanovništva iz 2011. godine, bilo je 6 644 osoba s tim prezimenom. No, što zapravo znači i odakle potječe prezime Bernardić?Prezime Bernardić potječe od imena Bernard, koje potječe iz germanskog jezika i znači "jaka kao medvjedova snaga".

Prezime Bernardić se prvi put spominje u sjevernoj Dalmaciji, u 16. stoljeću. Vjerojatno se širilo dalje prema sjeveru i zapadu, prema Slavoniji i Zagorju, gdje je danas najzastupljenije.Prezime Bernardić je nastalo od imena Bernard, koje je i samo po sebi bilo često ime u srednjem vijeku.

Ime Bernard je bilo popularno zbog poznatog sveca Bernarda (Bernard Clairvaux), utjecajnog klerika, teologa i misionara koji je djelovao u 12. stoljeću. Sveti Bernard je bio poznat po svojim propovijedima i zagovarao je asketski stil života.Prezime Bernardić je vrlo često u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama gdje žive Hrvati, kao što su Bosna i Hercegovina, Srbija i Slovenija.

U Hrvatskoj se prezime Bernardić najviše nalazi u Zagrebu i okolici, te u sjevernoj Hrvatskoj, dok se u Dalmaciji rijetko susreće.Ukratko, prezime Bernardić potječe od imena Bernard, koje znači "jaka kao medvjedova snaga", a prvi put se spominje u sjevernoj Dalmaciji u 16. stoljeću. Danas je jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj.