Značenje i porijeklo prezimena ŽIGMAN

Značenje prezimena Žigman: Odakle potječe?

Prezime Žigman jedno je od mnogih prezimena koja su nastala u Hrvatskoj, a čije je porijeklo prilično zanimljivo. Prezime Žigman dolazi od imena Žigmund, koje je bilo vrlo popularno u Srednjem vijeku.

Ime Žigmund dolazi od starih germanskih riječi koje znače "pobjeda" i "zaštita". Prema nekim izvorima, ime Žigmund bilo je popularno među slavenskim narodima, a korišteno je u mnogim varijantama. Prezime Žigman, kao derivat imena Žigmund, nosi sa sobom značenje "onaj koji pobjeđuje" ili "onaj koji štiti".Prema nekim izvorima, prezime Žigman potječe iz mjestâ u okolici Zagreba, kao što su Donja i Gornja Jelenska, Dubrava Žumberačka, Samobor i druge.

U nekim od ovih mjesta, prezime Žigman se spominje već u 16. stoljeću.

Međutim, prema drugim izvorima, prezime Žigman je također bilo prisutno u drugim dijelovima Hrvatske, kao što su Podravina, Slavonija, Dalmacija i Istra.Postoje i neke zanimljive priče o porijeklu prezimena Žigman. Jedna od tih priča govori o tome kako je neki Žigman bio vrlo jak i hrabar ratnik, koji je svojom hrabrošću i snagom uspio obraniti svoje selo od napada neprijatelja. Nakon toga, ljudi su mu dali prezime Žigman, kako bi ga se sjećali po njegovoj hrabrosti i snazi.U svakom slučaju, prezime Žigman je jedno od mnogih prezimena s bogatim povijesnim nasljeđem u Hrvatskoj. Ovo prezime ima značenje koje govori o pobjedi i zaštiti, a njegovo porijeklo može se pratiti na mnogim mjestima u Hrvatskoj.