Značenje i porijeklo prezimena LAUŠIĆ

Povijest prezimena Laušić: odakle dolazi?

Prezime Laušić ima svoje porijeklo u Hrvatskoj te se najčešće susreće u Dalmaciji i susjednim područjima. Prezime je nastalo od imena Lovro, a jedna od teorija govori da je porijeklo prezimena iz krajeva gdje se govorio kajkavski dijalekt.

U tom dijalektu, riječ "loveč" znači lovac, pa bi se prezime moglo prevesti kao lovačev, odnosno od lovačkog imena Lovro.Druga teorija o porijeklu prezimena Laušić kaže da ime potječe od riječi "lauš", koja u starom hrvatskom jeziku znači šuma ili gaj. Dakle, prezime bi se moglo prevesti kao osoba koja dolazi iz šume ili gaja.

Postoji i teorija da prezime Laušić ima veze s riječju "laudator", što u latinskom jeziku znači hvalitelj ili govornik. Prema ovoj teoriji, prezime je nastalo kada su osobe koje su imale ovaj nadimak postale poznate u zajednici i time se ovaj nadimak pretvorio u prezime.

Prezime Laušić danas se može pronaći u velikom broju varijanti, poput Laušević, Laušićević, Laušnik i slično. Najveća koncentracija prezimena nalazi se u Dalmaciji, no postoje i obitelji s ovim prezimenom u drugim dijelovima Hrvatske, pa čak i u inozemstvu.Ukratko, prezime Laušić ima nekoliko teorija o svom porijeklu, od kojih se najčešće spominju veze s lovcima ili šumama. Ono što je sigurno je da se prezime veže uz područje Dalmacije i susjednih krajeva te da se danas može pronaći u mnogim varijantama i dijelovima Hrvatske i svijeta.