Značenje i porijeklo prezimena KLOKOČKI

Značenje prezimena KLOKOČKI: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena KLOKOČKI: Odakle potječe?Prezime Klokoci ili Klokocki je prezime koje se može pronaći u nekoliko zemalja, poput Hrvatske, Poljske, Slovačke i Češke. Prezime se sastoji od dva dijela, pri čemu je prvi dio "Klok" vjerojatno izveden iz riječi "klokotati", što znači "ključati".

Drugi dio prezimena, "oci" ili "ocki", vjerojatno ukazuje na to da je to prezime pripadalo nekome tko je bio iz nekog sela ili regije.Prezime Klokoci se prvi put pojavljuje u dokumentima krajem 16. stoljeća u Hrvatskoj. Zanimljivo je da se ono pojavljuje u različitim dijelovima Hrvatske.

Tako se prezime može pronaći u Zagorju, Kordunu, Središnjoj Hrvatskoj, ali i u Slavoniji. To ukazuje na to da se prezime Klokoci nije razvilo u samo jednom kraju, već se širilo različitim dijelovima zemlje.U Poljskoj, Slovačkoj i Češkoj, prezime Klokoci se također javlja, ali u manjoj mjeri nego u Hrvatskoj.

U Poljskoj, prezime se javlja uglavnom u sjeveroistočnom dijelu zemlje, dok se u Slovačkoj i Češkoj prezime pojavljuje u manjem broju.Uz to, postoje i različite varijacije prezimena Klokoci, poput Klocoki, Klocoka, Klokoc, Klokotzki, Kloczok, Klokočić, Klokoček i slično. Ove varijacije ukazuju na to da je prezime bilo podložno promjenama i prilagodbama tijekom godina.Ukratko, prezime Klokoci potječe iz Hrvatske, a vjerojatno se razvilo tijekom 16. stoljeća. Prezime se sastoji od dva dijela, a njegovo značenje ukazuje na to da je pripadalo nekome tko je bio iz nekog sela ili regije te da je taj netko bio živahan i pun energije.