Značenje i porijeklo prezimena KOLONIĆ

Značenje i porijeklo prezimena KOLONIĆ

Prezime KOLONIĆ jedno je od češćih prezimena u Bosni i Hercegovini. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, u BiH živi oko 3.500 osoba s ovim prezimenom.

Porijeklo prezimena KOLONIĆ nije sa sigurnošću utvrđeno. Prema nekim izvorima, prezime je nastalo od imena Kolonija, koje je bilo uobičajeno u antičkom Rimu. Drugi izvori navode da prezime potječe od riječi kolon, što znači stanovnik kolonije ili naseljenik.Prema jednoj teoriji, prezime KOLONIĆ potječe od prezimena Kolundžija, koje se sastojalo od dva dijela: kolundža (stari naziv za konjskog trgovca) i sufiksa -ija (koji označava zanimanje).

Tako bi se KOLONIĆ moglo tumačiti kao "sin kolundže".Prema drugoj teoriji, prezime KOLONIĆ potječe od imena Kolon, koje je bilo u uporabi u srednjem vijeku. Ime Kolon može se naći u mnogim izvorima iz tog razdoblja, a značenje mu nije poznato. Pretpostavlja se da je ime nastalo od neke riječi koja je označavala neku vrstu funkcije ili zanimanja.U svakom slučaju, prezime KOLONIĆ ima dugu povijest i veže se uz mnoge krajeve u BiH.

Prema nekim izvorima, najviše osoba s ovim prezimenom živi u Tuzlanskoj županiji, dok se manji broj nalazi u drugim dijelovima zemlje.KOLONIĆ je prezime koje se često može naći u genealoškim stablima mnogih bosanskih obitelji, a postoje i mnogi poznati nositelji ovog prezimena. Među njima su glumac Emir Hadžihafizbegović, književnik Enver Čolaković te nogometaši Edin Džeko i Senijad Ibričić.U svakom slučaju, značenje i porijeklo prezimena KOLONIĆ ostaje otvoreno pitanje, no ono što je sigurno je da se radi o prezimenu koje ima dugu povijest u BiH i koje se često može naći u raznim dijelovima zemlje.