Značenje i porijeklo prezimena PUTAK

Značenje prezimena PUTAK: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena PUTAK: Odakle potječe?Prezime Putak jedno je od manje poznatih u Hrvatskoj, ali ipak postoje brojne obitelji koje ga nose. Njegovo porijeklo može se pratiti na području Zagrebačke županije, točnije na području općine Bedenica. Pretpostavlja se da je prezime Putak nastalo od imena Petra, odnosno Petračića, a neki izvori govore da je nastalo od riječi put.Kao što je već spomenuto, prezime Putak potječe s područja općine Bedenica.

U srednjem vijeku, to je bilo vrlo važno naselje u kojem su živjeli brojni plemići. Prema nekim povijesnim izvorima, prezime Putak se prvi put spominje u crkvenim knjigama sredinom 18. stoljeća. U tom razdoblju, prezime je bilo vrlo rijetko i nosilo ga je samo nekoliko obitelji.

Nakon toga, prezime se proširilo na područje susjednih općina, što je rezultiralo povećanju broja obitelji koje su ga nosile. Osim toga, u razdoblju od sredine 19. stoljeća do početka 20. stoljeća, došlo je do velike emigracije stanovništva s područja Bedenice u Ameriku i Kanadu, a s njima je otišlo i nekoliko obitelji s prezimenom Putak.

Danas, prezime Putak najviše se nalazi u Hrvatskoj, a postoje i neke obitelji koje ga nose u susjednim zemljama poput Slovenije i Srbije. Iako se ne zna točno značenje prezimena, postoji nekoliko teorija o njegovom porijeklu. Jedna od teorija govori da je nastalo od riječi put, koja se odnosi na putovanje, dok drugi smatraju da je nastalo od imena Petra. Bez obzira na točno značenje, prezime Putak i dalje je dio hrvatske povijesti i kulture, te predstavlja važan dio identiteta brojnih obitelji koje ga nose.