Značenje i porijeklo prezimena KESEROVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena KESEROVIĆ: Povijest i genealogija obitelji Keserović

Prezime Keserović jedno je od češćih prezimena u Bosni i Hercegovini. Možemo ga pronaći u gotovo svim dijelovima zemlje, ali najčešće u sjevernom dijelu Bosne. Prezime Keserović ima vrlo zanimljivo značenje, a kroz povijest je bilo povezano s različitim zanimanjima.Riječ "keser" na turskom jeziku znači "bravar", a prezime Keserović može se prevesti kao "sin brvara". Ovo zanimanje bilo je vrlo cijenjeno u osmanskoj imperiji, a kasnije i u Bosni i Hercegovini.

Bravari su bili važni radnici kada je u pitanju gradnja mostova, zidova, kula i drugih konstrukcija. Zbog njihovog znanja i vještina, bili su vrlo traženi, a neki su čak radili i za sultana u Istanbulu.Prema nekim izvorima, prezime Keserović potječe iz sela Keserovići u blizini Goražda. Ovo selo nalazi se u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine, te je bilo poznato po proizvodnji oružja i alata još u vrijeme osmanske vlasti. Prema drugoj teoriji, prezime Keserović potječe od nekog Kesera koji je živio u Bosni u 16.

stoljeću.Prvi pisani tragovi o prezimenu Keserović datiraju iz 17. stoljeća. U to vrijeme, Keserovići su bili poznati po svojim vještinama u izradi oružja i alata, a neki članovi obitelji bili su i vojnici u redovima osmanske vojske. Tijekom vremena, prezime Keserović širilo se i proširilo po Bosni i Hercegovini, a danas ga nosi velik broj ljudi.Genealogija obitelji Keserović vrlo je kompleksna i zahtijeva veliku pažnju prilikom istraživanja.

Prema nekim izvorima, neke grane obitelji Keserović vode sve do srednjeg vijeka, a postoje i tragovi koji upućuju na to da su neki Keserovići bili povezani s bosanskim kraljevima u 14. i 15. stoljeću.U svakom slučaju, prezime Keserović ima bogatu povijest i predstavlja zanimljivu temu za istraživanje genealogije i povijesti regije. Danas, mnogi Keserovići su uspješni u različitim područjima kao što su poslovanje, politika, kultura, sport, umjetnost, znanost i drugo.