Značenje i porijeklo prezimena ŽIGO

Značenje prezimena ŽIGO: Odakle potječe?

Prezime Žigo jedno je od prezimena koja se pojavljuju samo u određenim dijelovima Hrvatske. Ovo prezime je posebno učestalo u Slavoniji i Dalmaciji, ali ime Žigo može se pronaći i u drugim dijelovima zemlje.

Za ovaj naziv prezimena postoji nekoliko teorija o njegovom porijeklu. Prema nekima, prezime Žigo potječe od imena Žigmund, koje dolazi iz njemačkog dijalekta. Drugi smatraju da se ime Žigo može izvesti iz imena Živko, koje je vrlo često ime u istočnoj Hrvatskoj.

Postoji i teorija da prezime Žigo dolazi od riječi žig, što bi značilo da se ovaj naziv prezimena povezuje s nekim zanimanjima. Naime, u prošlosti su ljudi koji su se bavili izradom i korištenjem žigova, posebno za potrebe vlasti, često bili poznati po tom nazivu.

Ipak, najvjerojatnije je da se prezime Žigo izvodi iz imena Živko, koje je često u upotrebi u cijeloj Hrvatskoj, ali posebno u istočnoj Hrvatskoj. U tom slučaju, Žigo bi se moglo prevesti kao "sin Živkov" ili "pripadnik obitelji Živković".U svakom slučaju, Žigo je prezime s dugačkom poviješću i zanimljivim porijeklom. Iako možda nije među najčešćim prezimenima u Hrvatskoj, svakako ima svoj prostor u bogatoj povijesti hrvatskih prezimena.