Značenje i porijeklo prezimena PAVASOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena PAVASOVIĆ:

Prezime PAVASOVIĆ je jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi preko 2.500 osoba s ovim prezimenom.Prezime PAVASOVIĆ potječe od muškog imena Pavao, koje je latinskog porijekla i znači "mali".

Prezime PAVASOVIĆ se sastoji od prezimena Pavao i sufiksa -ović, koji označava pripadnost ili porijeklo.Prema nekim izvorima, prezime PAVASOVIĆ potječe iz Dalmacije, a prema drugima iz Bosne i Hercegovine. Prema jednoj teoriji, prezime PAVASOVIĆ potječe iz sela Pavasovići u Bosni i Hercegovini. Međutim, većina stručnjaka slaže se da je prezime PAVASOVIĆ nastalo u Dalmaciji.

U Dalmaciji se prezime PAVASOVIĆ najčešće javlja u okolici grada Šibenika, ali se može naći i u drugim dijelovima Dalmacije. Prema nekim izvorima, prezime PAVASOVIĆ se prvi put spominje u 17. stoljeću u Šibeniku, gdje su se neki članovi obitelji bavili trgovinom.Uz prezime PAVASOVIĆ, postoje i druga prezimena koja potječu od imena Pavao, kao što su PAVLIĆ, PAVELIĆ, PAVELIN, PAVIĆ i slično.

Sva ova prezimena imaju isto značenje i porijeklo kao i prezime PAVASOVIĆ.Ukratko, prezime PAVASOVIĆ potječe od muškog imena Pavao, a nastalo je u Dalmaciji. Iako se ne zna točno kad se pojavilo, vjerojatno se prvi put spominje u 17. stoljeću u Šibeniku. Danas je ovo prezime vrlo često u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji.