Značenje i porijeklo prezimena SEČEN

Značenje prezimena SEČEN: Odakle potječe?

Prezime Sečen jedno je od onih prezimena koja se ne susreću tako često u Hrvatskoj, ali kada se susretnu, često izazivaju znatiželju i pitanja o njihovom značenju i porijeklu. Prezime Sečen potječe iz Hrvatske, točnije iz sjeverozapadne Hrvatske, a najviše se javlja u Međimurju, Koprivničko-križevačkoj županiji i Varaždinskoj županiji.

Prezime Sečen nastalo je od glagola "seći". Prezime je nastalo kao zanimanje za osobu koja se bavi sječom drva, a kasnije je prešlo u prezime za obitelji koje su se bavile ovim poslom. Ovo prezime se često spominje u kontekstu obrade drveta, stoga se može zaključiti da su ljudi koji su nosili ovo prezime bili vrlo vješti u obradi drveta i da su se bavili ovim poslom dugi niz godina.

Prema nekim izvorima, prezime Sečen se prvi put spominje u 16. stoljeću u Međimurju, a kasnije se proširilo na ostale dijelove Hrvatske.

U tom razdoblju, obrada drveta bila je jedna od najvažnijih gospodarskih djelatnosti u Hrvatskoj, stoga ne čudi što se prezime Sečen pojavilo u to vrijeme.Interesantno je da se prezime Sečen ponekad piše i kao Sečeni, što ukazuje na to da se u nekim dijelovima Hrvatske prezime mijenjalo i prilagođavalo lokalnom dijalektu.U današnje vrijeme, nositelji prezimena Sečen nalaze se diljem Hrvatske i svijeta, a većina ih se bavi različitim zanimanjima. Bez obzira na to što se prezime Sečen ne susreće često, ono ima svoje mjesto u hrvatskoj povijesti i kulturi, te predstavlja dio naslijeđa naših predaka.