Značenje i porijeklo prezimena ŠIMANOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena ŠIMANOVIĆ: Povijest prezimena ŠIMANOVIĆ u Hrvatskoj

Prezime ŠIMANOVIĆ jedno je od najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Ovo prezime ima dugu povijest koja seže u srednji vijek, a njegovo značenje i porijeklo su zanimljivi i intrigantni.Prema etimološkom tumačenju, prezime ŠIMANOVIĆ potječe od imena ŠIMUN, što je hrvatska verzija imena Simeon. Ime ŠIMUN potječe iz hebrejskog jezika i znači "Bog je čuo". U Hrvatskoj, prezime ŠIMANOVIĆ se pojavilo u 14.

stoljeću, a prvi pisani tragovi o ovom prezimenu datiraju iz 1409. godine u Dubrovniku.Prezime ŠIMANOVIĆ je vrlo rasprostranjeno u Dalmaciji, posebno u Splitu i okolici, te u Slavoniji i Baranji. U Splitu se ŠIMANOVIĆI spominju još od 15. stoljeća, a u Slavoniji i Baranji su se doselili u 18.

stoljeću. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 5.000 ljudi s prezimenom ŠIMANOVIĆ.Iako je prezime ŠIMANOVIĆ vrlo često, ne postoje mnoge poznate osobe s ovim prezimenom. Međutim, neke poznate osobe s ovim prezimenom su glumac Goran Šimunović, povjesničar umjetnosti Tonko Maroević, te nogometaši Ivan Šimunović i Ivan Šimac.U Hrvatskoj postoji nekoliko različitih grbova s prezimenom ŠIMANOVIĆ, a većina ih sadrži križ ili križeve.

Osim u Hrvatskoj, prezime ŠIMANOVIĆ postoji i u drugim zemljama, poput Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore.Ukratko, prezime ŠIMANOVIĆ ima dugu i bogatu povijest u Hrvatskoj, te je jedno od najčešćih prezimena u zemlji. Ovo prezime potječe od imena ŠIMUN, koje znači "Bog je čuo", a prvi pisani tragovi o ovom prezimenu datiraju iz 1409. godine u Dubrovniku. Iako nije mnogo poznatih osoba s ovim prezimenom, ŠIMANOVIĆI su rasprostranjeni diljem Hrvatske i drugih zemalja u regiji.