Značenje i porijeklo prezimena KULJIŠ

Kuljiš - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Kuljiš je jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj, a najviše ga ima u Dalmaciji i Hercegovini. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi preko 2.500 osoba s ovim prezimenom.Porijeklo prezimena Kuljiš nije sasvim jasno, ali se pretpostavlja da potječe od imena Kula.

Kula je bio muško ime koje je bilo popularno u srednjem vijeku, a značenje mu je bilo "čovjek koji je jak i hrabar poput kule". Prezime Kuljiš nastalo je od imena Kula, uz dodatak sufiksa -iš koji označava pripadnost ili porijeklo.Prema nekim izvorima, prezime Kuljiš može biti i varijanta prezimena Kulišić, koje potječe od imena Kulaš. Kulaš je također bilo uobičajeno muško ime u srednjem vijeku, a značenje mu je bilo "čovjek koji je zaštitnik ili branič".

Prezime Kulišić nastalo je od imena Kulaš, uz dodatak sufiksa -ić koji označava pripadnost ili porijeklo.Prezime Kuljiš prvi put se spominje u 16. stoljeću u dokumentima iz Dalmacije. Tijekom povijesti, nositelji ovog prezimena bili su poznati kao trgovci, obrtnici, seljaci i svećenici.

Danas se prezime Kuljiš može pronaći u cijelom svijetu, a nositelji ovog prezimena bave se različitim zanimanjima i djelatnostima.Ukratko, prezime Kuljiš potječe od imena Kula ili Kulaš, a značenje mu je povezano s hrabrošću i zaštitništvom. Prezime se prvi put spominje u 16. stoljeću u Dalmaciji, a danas se može pronaći u cijelom svijetu.