Značenje i porijeklo prezimena PREDRAGOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena PREDRAGOVIĆ:

Prezime Predragović ima svoje korijene u Hrvatskoj, a ime Predrag dolazi od staroslavenskog izraza "pred dragu", što znači "predan voljenom". Prezime Predragović najčešće se javlja kod Hrvata u Bosni i Hercegovini, gdje predstavlja jedno od najraširenijih prezimena.Kako se prezime širilo, s vremenom su se pojavljivale i različite varijacije, poput Predragoviča ili Predražovića.

Upravo zbog toga su neki povjesničari mišljenja da je prezime Predragović zapravo odvojeni rod od prezimena Predražević.Prezime Predragović u Hrvatskoj se prvi put spominje u 16. stoljeću, a najviše se javlja u središnjoj Bosni, posebice u gradovima Varešu i Kiseljaku.

Tijekom 19. i 20. stoljeća, zbog različitih migracija, prezime se širilo u različite dijelove Hrvatske, a danas ga nosi nekoliko tisuća ljudi diljem zemlje.Kroz povijest, nositelji prezimena Predragović su se bavili različitim zanimanjima, od kojih su najčešća bila poljoprivreda i obrtništvo.

U novije vrijeme, mnogi su se okrenuli uslugama, odnosno turizmu, ugostiteljstvu i slično.Ukratko, prezime Predragović ima svoje korijene u Hrvatskoj, a ime Predrag simbolizira predanost i ljubav prema nekome. Prezime se javlja u različitim varijacijama, a najčešće se pojavljuje u Bosni i Hercegovini. Nositelji prezimena bavili su se različitim zanimanjima, a danas se uglavnom bave uslugama.