Značenje i porijeklo prezimena KORUNIĆ

Značenje i porijeklo prezimena KORUNIĆ: Povijest prezimena u Hrvatskoj

Prezimena su dio našeg identiteta i nasljeđa koje prenosimo našim potomcima. Iako je njihova upotreba počela još u srednjem vijeku, većina prezimena nastala je tek u 19. stoljeću, kada su državne vlasti počele provoditi popise stanovništva.

Prezimena su bila nužna kako bi se razlikovali pojedinci s istim imenom i prezimenom te kako bi se lakše vodila evidencija o državljanima.KORUNIĆ je jedno od brojnih prezimena koja su nastala u Hrvatskoj tijekom 19. stoljeća. Prezime KORUNIĆ ima nekoliko mogućih značenja, a najčešće se povezuje sa starohrvatskim imenom Kruno.

Kruno je bilo popularno ime među Hrvatima u srednjem vijeku, a značenje mu je "krunisan". Prezime KORUNIĆ može značiti "potomak Kruna" ili "pripadnik Krunova roda".Postoji nekoliko teorija o porijeklu prezimena KORUNIĆ. Jedna od njih kaže da su KORUNIĆI potomci Krunoslava, a druga da su potekli od obitelji Krunić.

Prema trećoj teoriji, prezime KORUNIĆ može biti izvedeno iz imena Koruna, starog slavenskog boga.Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj danas živi oko 600 osoba s prezimenom KORUNIĆ. Najveći broj KORUNIĆA živi u Sisačko-moslavačkoj županiji, a zatim u Zagrebačkoj i Ličko-senjskoj županiji.Uzrok nastanku prezimena KORUNIĆa može biti različit, ali jedno je sigurno - ovo prezime ima dugu povijest i duboke korijene u Hrvatskoj. Osobe koje nose ovo prezime nose sa sobom dio povijesti i tradicije svojih predaka.