Značenje i porijeklo prezimena VUJEVA

Značenje prezimena VUJEVA: Odakle potječe?

Prezime VUJEVA spada u red rijetkih prezimena u Hrvatskoj. Iako nije često, ovo prezime može se naći u većem broju u Dalmaciji, osobito na otoku Braču, ali i u drugim dijelovima Hrvatske.

Porijeklo prezimena upućuje na to da je riječ o prezimenu koje je nastalo u hrvatskom kulturnom području.Prema nekim izvorima, prezime VUJEVA ima korijene u riječi "vuja", koja znači "vučica". Prema drugim izvorima, prezime VUJEVA dolazi od imena vuja, što znači "vuk". Oba značenja povezuju prezime s životinjskim svijetom, ali razlikuju se u tome koje životinje su u pitanju.

Još jedna mogućnost jest da prezime VUJEVA potječe od imena Vuj, što je kratica od imena Vuko.Prezime VUJEVA može se pronaći i u drugim slavenskim zemljama, kao što su Srbija, Bosna i Hercegovina te Crna Gora. U tim zemljama prezime ima isto ili slično značenje kao i u Hrvatskoj, a to je da se odnosi na vuka ili vučicu.Osim toga, postoje i neki poznati nositelji prezimena VUJEVA koji su ostavili trag u povijesti.

Jedan od njih je bio Bartolomej Vuj, hrvatski franjevac i prvi štovatelj Križnog puta u Hrvatskoj. Drugi poznati VUJEVA bio je Josip Vujeva, hrvatski slikar iz 19. stoljeća.S obzirom na rijetkost ovog prezimena, nije lako utvrditi njegovo točno porijeklo. Ipak, činjenica da se prezime VUJEVA može pronaći u različitim dijelovima Hrvatske i drugih slavenskih zemalja govori u prilog tome da se radi o prezimenu koje je nastalo u ovom dijelu svijeta te da je vjerojatno povezano s nekim starim obiteljskim pričama ili legendama.