Značenje i porijeklo prezimena KEREŠA

Značenje i porijeklo prezimena KEREŠA:

Prezime KEREŠA spada u skupinu prezimena koja su karakteristična za područje istočne Hrvatske. Prezime se najčešće javlja u Slavoniji, Baranji i Srijemu te predstavlja značajan dio povijesti ovog dijela Hrvatske.Prema nekim izvorima, prezime KEREŠA potječe od riječi "ker", što u mađarskom jeziku znači "grlo" ili "prolaz".

Drugi izvori pak navode kako prezime dolazi od imena "Kereszt" koje se u mađarskom jeziku koristi za križ.Prezime KEREŠA često se spominje u dokumentima iz 17. i 18. stoljeća, a najviše se javljalo u Osječko-baranjskoj županiji.

Tijekom vremena, prezime se proširilo na okolna područja te se danas može pronaći diljem Slavonije, Baranje i Srijema.Kroz povijest, nositelji prezimena KEREŠA bavili su se različitim zanimanjima. Tako se u dokumentima mogu pronaći zapisani KEREŠEVI koji su bili obrtnici, trgovci, seljaci, vojnici, a bilo je i nekoliko svećenika s ovim prezimenom.

S obzirom na to da se prezime javlja u različitim oblicima (Kereš, Kereša, Kerešić, Kerešanin), postoji mogućnost da su se različite grane obitelji odvojile tijekom vremena. Ipak, svi nositelji prezimena KEREŠA imaju zajedničko podrijetlo te su povezani kroz svoju povijest.Danas, prezime KEREŠA spada u uobičajena prezimena u Hrvatskoj, a prema popisu stanovništva iz 2011. godine, bilo je 1078 osoba s ovim prezimenom u Hrvatskoj.