Značenje i porijeklo prezimena MARCELIĆ

Značenje i porijeklo prezimena MARCELIĆ: Povijest prezimena i njegova geografska rasprostranjenost

Prezime Marcelić spada u skupinu prezimena koja su nastala od osobnog imena. Konkretno, dolazi od muškog imena Marcelo koje je nastalo od latinskog imena Marcellus, a znači 'mladić' ili 'ratnik'. Prezime Marcelić pojavljuje se u mnogim dijelovima Hrvatske, posebno u Dalmaciji i Zagori.Prema podacima iz 2011.

godine, u Hrvatskoj živi oko 700 osoba s prezimenom Marcelić, najviše u gradovima Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Dubrovniku. U Dalmaciji se najviše Marcelića nalazi u okolici Sinja, Imotskog, Makarske i Šibenika, dok ih u Zagori ima najviše u okolici Vrgorca, Metkovića i Požege.Prezime Marcelić nije samo karakteristično za Hrvatsku, već se pojavljuje i u drugim zemljama, poput Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Makedonije. Uz to, postoje i druge varijante ovog prezimena, poput Marceli, Marcelja, Marceljanić, Marceljaš, Marčelić, Marčelja, Marčeljić i slično.Prezime Marcelić ima dugu povijest, a spominje se još u 16.

stoljeću u Dalmaciji. Tada su Marcelići bili poznati kao trgovci i zanatlije te su se bavili proizvodnjom vina, maslina i drugih poljoprivrednih proizvoda. Tijekom vremena, Marcelići su se bavili raznim zanimanjima, poput ribarstva, pomorstva te obrade kamena i drveta.U moderno doba, prezime Marcelić često se vezuje uz sport, posebno nogomet.

Mnogi poznati nogometaši u Hrvatskoj nose ovo prezime, poput Darija Srne, Ante Čačića, Ante Rebića i drugih.Ukratko, prezime Marcelić ima dugu povijest i geografski je rasprostranjeno u Hrvatskoj i drugim zemljama. Potječe od muškog imena Marcelo te se vezuje uz različite zanate i zanimanja kroz povijest. Danas je poznato i u sportskom svijetu te ga nose mnogi poznati nogometaši.