Značenje i porijeklo prezimena LUKAČEK

Značenje i porijeklo prezimena LUKAČEK: Povijest i geneza prezimena LUKAČEK.

Značenje i porijeklo prezimena LUKAČEK: Povijest i geneza prezimena LUKAČEKPrezime LUKAČEK jedno je od najčešćih prezimena u Hrvatskoj te je po svojoj popularnosti na 13. mjestu. Prezime LUKAČEK potječe od nadimka (ime) LUKA, a dodatak –ČEK nastao je produžetkom imena te se radi o patronimiku.

Patronimik se stvara dodavanjem sufiksa –ČEK ili –IĆ na kraju nadimka. Samo prezime LUKAČEK možemo razdvojiti na dva dijela: LUKA i ČEK.Prezime LUKA se koristi kao muško osobno ime u Hrvatskoj, a potječe od hebrejskog imena Lukaš, koje je bilo poznato među kršćanima za vrijeme rimskog carstva. Ime Lukaš je nastalo iz hebrejskog imena Lukijan (Lukijas), a znači "onaj koji je iz Luke" ili "onaj koji živi u luci".Prezime LUKAČEK nastalo je u vrijeme kada su ljudi počeli usvajati prezimena kao način identifikacije.

Prvi put prezime LUKAČEK spominje se 1572. godine u Šibeniku. Tada je Matija Lukaček spomenut u popisu poreza kao jedan od poreznih obveznika.

Prezime se kasnije počelo širiti na područje cijele Hrvatske, pa tako danas žive LUKAČEK-ovi u gotovo svim krajevima Hrvatske.Uz to, postoje i neke varijante prezimena koje su nastale od prezimena LUKAČEK. Tako su neki odbacili dodatak –ČEK te se prezivaju samo LUKA, dok su drugi dodali dodatak –OVIĆ te se prezivaju LUKAČEVIĆ.Ukratko, prezime LUKAČEK nastalo je od imena LUKA te sufiksa –ČEK koji označava patronimik. Prezime se prvi put spominje 1572. godine u Šibeniku, ali se danas može naći u gotovo svim dijelovima Hrvatske.