Značenje i porijeklo prezimena ŠARKO

Značenje prezimena ŠARKO: Odakle potječe?

Prezime Šarko spada u kategoriju rijetkih prezimena, te se u Hrvatskoj nalazi svega nekoliko desetaka osoba s ovim prezimenom. Prezime Šarko potječe iz središnje Hrvatske, točnije iz područja grada Kutine i okolice.

Prema nekim teorijama, prezime Šarko može biti izvedeno od imena Šarka, koje je bilo popularno u Češkoj i Slovačkoj. Međutim, ta teorija nije potvrđena. Druga teorija kaže da prezime potječe od riječi šarka, koja znači "mali sivi štitasti kornjačić".

U tom slučaju, prezime Šarko bi moglo biti nastalo kao nadimak za nekog tko je sličio tom kornjačiću po nekim karakteristikama ili ponašanju.Prezime Šarko spada u kategoriju toponimskih prezimena, što znači da se odnosi na neko mjesto ili regiju.

U ovom slučaju, može se povezati s imenom rijeke Šarki, koja protječe kroz područje Kutine i okolice. Prema toj teoriji, prezime Šarko bi moglo značiti "onaj koji potječe iz područja rijeke Šarki".Bez obzira na točan izvor imena, činjenica je da se prezime Šarko pojavljuje samo u Hrvatskoj i da je relativno rijetko. To ga čini zanimljivim za istraživanje i otkrivanje njegovog porijekla i značenja.