Značenje i porijeklo prezimena KERAN

Značenje i porijeklo prezimena KERAN: Povijest i geografska rasprostranjenost

Prezime KERAN jedno je od češćih prezimena u Hrvatskoj, a potječe iz područja Dalmacije. Prezime se sastoji od pet slova te je relativno jednostavno za izgovoriti i zapamtiti.

No, što zapravo znači prezime KERAN i odakle potječe?Prema nekim teorijama, prezime KERAN potječe od latinskog imena Caranus, koje je bilo uobičajeno u antičko doba. Ime Caranus bilo je popularno u Grčkoj, a pretpostavlja se da je došlo u Dalmaciju tijekom rimske vladavine. Druga teorija kaže da prezime KERAN potječe od riječi "kera", što na latinskom znači "rog".

Ova teorija sugerira da su prvi nositelji prezimena bili nekakvi rogati ljudi, no ova teorija nije potvrđena.Prezime KERAN danas je najčešće prisutno u Dalmaciji, ali može se pronaći i u drugim dijelovima Hrvatske, kao i u Bosni i Hercegovini. Prema podacima iz 2011.

godine, u Hrvatskoj živi oko 1000 osoba s prezimenom KERAN, a najviše ih živi u gradovima Splitu, Šibeniku, Zadru i Dubrovniku.U prošlosti su nositelji prezimena KERAN bili uglavnom ribari i pomorci, što je bilo uobičajeno zanimanje u Dalmaciji. No, danas se prezime može pronaći među različitim zanimanjima i društvenim slojevima.Ukratko, prezime KERAN potječe iz Dalmacije te se sastoji od pet slova. Njegovo značenje nije potpuno jasno, no pretpostavlja se da potječe od latinskog imena Caranus ili od riječi "kera", što znači "rog". Danas se prezime može pronaći u cijeloj Hrvatskoj, a najviše u Dalmaciji.